kuuntele hehkutuksia    lue hehkutuksia    kyllönen-suomi -sanakirja   

Kuuntele Kyllösen hehkutuksia

Kausi 1998

mestari.wav, 0 Kt
Mika on maailman mestari...(Japani-Suzuka 1.11.1998)
ulos.wav, 0 Kt
Häkkinen ulos...(Italia-Nürburg 13.9.1998)
talvisota.wav, 0 Kt
Talvisodan ajat palautuvat mieliin...(Itävalta-Zeltweg 26.7.98)
auto.wav, 0 Kt
Mika pidä auto tiellä...(Iso-Britannia-Silverstone 12.7.1998)

Matti Kyllönen ja kuolemattomat kyllöismit

Ja näin Mika Häkkinen, tämä Suomen ikioma ratojen keisari! On ottamassa jälleen Suomeen palkintopallisijaa! Hyvä Mika paina paina, koneet kestää, koneet kestää, riemuitsi monelle formulafanille tuttu ääni Belgian Grand Prixissa vuonna 1994. Tuolloin jo kyllöismeistään tunnetuksi tullut Matti Kyllönen sai todistaa Mika Häkkisen ansaittua hopeasijaa ja sen myötä kirjattiin jälleen ylös uusi, kuolematon sitaatti.

Matti Kyllönen aloitti uransa urheiluselostuksen parissa jo vuonna 1976, jolloin hän toimi selostajana kolmipäiväisissä Salpausselän kisoissa Lahdessa. Ensimmäisen kerran Kyllönen selosti formulakisoja vasta yhdeksän vuotta myöhemmin, kun legendaadinen Monacon GP ajettiin vuonna 1985. F1-kisojen lisäksi Kyllönen selosti muun muassa Road Racingin MM-kisoja sekä DTM- ja CART -sarjojen kilpailuja.

Hyvät katsojat, Paavo Nurmen aikana ei ollut suoria tv-lähetyksiä, mutta nyt on. Martinlaakson, Raiviosuonmäen kaksi Mikaa ovat radalla ja tässähän viedään Suomea maailmankartalle oikein urakalla! Matti Kyllönen, Interlagos 1995

Vuoteen 1992 asti Kolmoskanava esitti Yleisradion kanssa F1-kisoja, joissa Kyllönen toimi selostajana ja useaan otteeseen kommentaattorin virassa kuultiin Keijo Keke Rosberg. Parivaljakon kutkuttavista letkautuksista monet ovat jääneet kuultaviksi ja luettaviksi jälkipolville.

Aijai, JJ:n auton takaosassa sijaitsevista suuttimista tulee savua, hätäili Kyllönen. Niin näitä suuttimiahan kutsutaan ammattikielellä pakoputkiksi, Keke oikaisi.

Kyllönen jatkoi selostajana MTV3:n leivissä aina vuoteen 2000 asti, joskin aisapari vaihtui matkalla Erkki Mustakariin. Mustakarin kanssa Kyllönen sanailikin paljon ikimuistoisia lausahduksia.

Heh heh, onko Katayama pyörähtänyt, Kyllönen ehti myhäillä vuonna 1996 San Marino Grand Prixissa. Matti hei, se on Salo, Mustakari korjasi saman tien parinsa puheita. No voi turkasen tulimmainen, kerrassaan harmillista, Kyllönen manasi eikä Salon pyörähdys enää vetänytkään vertoja hedelmäpelin pyörähtelylle.

Mustakarin ollessa remmissä selostajakopissa sattui myös seuraava hupaisa tilanne, kun mikki oli jäänyt epähuomiossa päälle ja myös Jyrki Järvilehto oli paikalla;

Jumalauta että on tylsä kisa", Matti puuskahti ja Erkki toteaa heti perään: Verstappen ajoi taas ulos, saatana, JJ, kyllä sua tarvittaisiin täällä, ajaisit vaikka niska kipsissä, saatana!

Tässä vaiheessa kuultiin Järvilehdon naureskelua Mustakarin kommentille.

Vuoden 2000 jälkeen Kyllönen selosti kaudet 2001 ja 2002 Canal Digitalin monikanavalähetyksillä ja myöhemmin vuosina 2005-06 Matti oli äänessä Canal+ -kanavalla (nykyinen C More) DTM-kisoja Järvilehto parinaan. Kyllönen palasi hetkeksi yhteen Mustakarin kanssa vuonna 2007, jolloin hän selosti Formula ykkösiä MTV3-kanavalle jälkilähetyksinä ja vuodesta 2010 lähtien Kyllösen ääntä on kuultu URHOtv:n F1 Powerboat- ja DTM-kisaselostuksissa.

Urallaan Matti Kyllösestä ja monista miehen kyllöismeistä on tullut legendaarisia sutkautuksia, mutta myöhemmin Kyllönen kertoi saaneensa 1990-luvulla jopa tappouhkauksia. Kirjeissä uhattiin muun muassa saunan taakse viemisellä ja niistä paistoi selkeä tyytymättömyys Kyllösen työskentelytapaan. Kyllönen myönsi, että kirjeet pistivät ajattelemaan ja harkitsemaan työtapojen muuttamista, mutta lopulta hän jätti ne omaan arvoonsa. Niinpä kirjeiden uhkaukset jäivät vain paperille.

Ehkä voisi sanoa, että korvienkin välissä on välillä pönttömäinen tunnelma! Matti Kyllösen toteamus kaikuvasta selostuskopista Budapestissa vuonna 1996.

Kyllösen hehkutuksia kuunnellessa voi lukea vaikkapa viimeisimpiä formulauutisia tai testata veikkaustaitoja Betwayn runsaasta vedonlyöntivalikoimasta.